TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI - Renkli Ufuklar

Okuyorum Oynuyorum
  Bedava Link Sayfası

Çocuklarımıza Renkli Ufuklar

Projeye destek olmak için tıklayınız

Visa ve üyesi 23 Türk bankası, Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile işbirliği içinde “Renkli Ufuklar” projesini başlattı.

“Renkli Ufuklar” projesinde ilköğretim çağındaki çocukların hayatın sunduğu farklı ve yeni olanakları görüp değerlendirme becerileri kazanması, kendileri ve ülkelerine ilişkin vizyonlarını geliştirmesi hedefleniyor. Çocuklarımız bu beceri ve vizyonları geliştirilebildiği ölçüde mutlu ve başarılı bireyler olacak; Türkiye’nin geleceğini onlar aydınlatacak.

“Renkli Ufuklar” projesi, mevcut eğitim olanaklarına katkı sağlama hedefiyle sınırlı bir girişim değil. Projedeki temel amaç, yaşam ve düşünme becerilerine katkı sağlarken, çocuklarımızın potansiyelini ortaya çıkarmak ve onların bu potansiyellerini en iyi biçimde değerlendirebilmesine destek olmak.

“Renkli Ufuklar” projesinde, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ilk kez bir kurumsal sosyal sorumluluk girişiminde bir araya geliyor. Proje aynı zamanda, Visa ve Türk bankalarının desteğinden aldığı güçle yola çıkıyor.

Renkli Ufuklar projesi üç programı kapsıyor:
- Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından tasarlanan “Düşünebilen Çocuklar”
- Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından tasarlanan “Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum”
- Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından tasarlanan “Nesilden Nesile”

Hedef, bir yıl içinde toplam 11 bin çocuğun programlara katılımını sağlamak.  “Renkli Ufuklar” projesine, Visa ve üyesi 23 Türk bankası tarafından yılda 1 milyon YTL’nin üzerinde kaynak sağlanacak.

Çocuklarımızın hayatını renklendirmek bizim elimizde; dünyalarını değiştirmek ise kendi ellerinde. Onlara verebileceğimiz en değerli hediye, dünyayı değiştirmek için gerekli araçlar ve desteğimiz.

“Düşünebilen Çocuklar”

“Düşünebilen Çocuklar” programı’nın amacı, çocukların zihinsel becerilerini geliştirerek sorgulayıcı düşünce ile yargılama ve değerlendirme yetilerinin yerleşmesini sağlamaktır.

Ülkemizde yargılama becerilerinin yeterince gelişmemiş olması, öğretim kurumları arasındaki farklılıklar, uluslararası standart testlerde Türkiye’nin gösterdiği başarı oranı, bu programa duyulan ihtiyacın kritik nedenlerini oluşturmaktadır.

Program birçok bilimsel çalışmanın bulgularına dayanarak; Prof. Dr. Sami Gülgöz liderliğindeki bir danışma kurulu tarafından hazırlanmıştır. Hedef kitlesi 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri olan programın en önemli özelliği eğitimde kullanılan araçların tasarım özgünlüğü ve çeşitliliğidir.

“Düşünebilen Çocuklar” programında kullanılan etkinlikler, çocuklara aynı anda birçok zihinsel işlemi kullanma, öğrenme ve geliştirme olanağı tanımaktadır. Hazırlanan etkinliklerin çocuklar için çekici ve eğlenceli olmasına dikkat edilmiştir.

“Düşünmeyi modellemek” yöntemi ile programı uygulayan gönüllü eğiticiler, abla-ağabey rolleri ile kendi düşünce ve davranışlarını çocuklarla paylaşarak, çocuklara örnek olmaktadırlar. Programdaki bazı çalışmalarda birden fazla yanıt ya da çözüm yolları olup, etkinlik ortamı, çocuklara kendi yanıtlarına nasıl ulaştıklarını birbirleriyle paylaşma fırsatı tanır.

Programın en önemli amaçları:

• Sayma, basit sınıflama, dört işlemin somut nesneler üzerinde uygulamaları, temel bellek becerileri, nesne ve olayları ilişkilendirme, soru sorma ve soru yanıtlama vb. zihinsel becerileri geliştirmek,
• Çocukların yaratıcı yönlerini destekleyecek ve geliştirmek.

33 ilde 66 etkinlik noktasında ve çevrelerindeki ilköğretim okullarında uygulanacak “Düşünebilen Çocuklar” programında bir yıl içinde yaklaşık 5000 çocuğun çalışmalara katılımı hedefleniyor.

“Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum”

İş ve meslek seçimi, bireyin yaşamında verdiği en önemli kararlardan biridir. Bireylerin kendileri için en uygun seçimleri yapabilmesi için mesleki karar verme becerilerine sahip olmaları gerekir.

Gençlerin yeteneklerinin, ilgilerinin ve gereksinimlerinin farkında olmaları, mesleklerin gerektirdiği nitelikler ve sağladıkları olanaklar hakkında bilgi edinmeleri bu süreci kolaylaştıracaktır.

6.,7. ve 8. sınıf öğrencileri için Dr. Nevin Dölek tarafından tasarlanan “Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum” programı, kendini tanıma, meslekleri tanıma ve karar verme becerilerini geliştirme gibi konu başlıklarını kapsamaktadır.

Program, bu yaş grubu çocuklarının gelişim özellikleri düşünülerek, kendi kişisel özelliklerini, eğitim ve meslek olasılıklarını keşfetme süreçleriyle ilgili bilinç ve merak kazanmalarına yönelik çalışmaları içermektedir.

Programın en önemli amaçları:
- Çocuklarda kariyer bilincinin gelişmesi yönünde doğru altyapıyı kurmak
- Kendilerini (ilgi, değer, beceri, roller vb.) keşfetmelerine, karar verme süreçleriyle bağlantılı olarak katkı sağlamak
- Meslekler dünyasının çeşitliliği ve mesleklerin birbirleriyle bağlantılarını fark etmelerini sağlamak
- Her mesleğin kendi içerisindeki önem ve değer konusunda farkındalık kazandırmak
- Eğitim seçenekleriyle, becerilerin ve kariyer yolculuğunun bağlantısı konusunda görüşlerini artırmak

“Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum” programında bir yıl içinde yaklaşık 5000 çocuğun çalışmalara katılımı hedefleniyor.

Detaylı bilgi için:
www.visa.com.tr/renkliufuklar

Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?
Ücretsiz kaydol